top of page
Search

Tuotelanseeraus: PARMArappaus block – Saumattomalla yhteistyöllä syntynytConsolis Parman ja Lammin Betonin yhteistyö johti uudenlaiseen valueristeharkon ja perinteisen betonijulkisivuelementin yhdistelmään, saumattomaan ja valmisosarakentamisen etuja hyödyntävään rappausjulkisivuun. Kahden vuoden intensiivinen kehitystyö ja koeponnistaminen aidossa hankkeessa Lohjalla ovat FinnBuild-messuilla ensiesittelyssä olevan PARMArappausblock -julkisivuratkaisun taustalla.


Consolis Parma toi noin 15 vuotta sitten markkinoille PARMArappaus -julkisivut, joita on toteutettu jo yli puoli miljoonaa neliömetriä. Lammin Betoni puolestaan neljä vuotta sitten Kuorikivi® -valueristeharkkonsa. Nämä tuotteet yhdistämällä on nyt kehitetty uudenlainen ohutrapattava betonipintainen julkisivuelementti, jossa yhdistyvät valueristeharkon hyvät tekniset ominaisuudet ja elementtirakentamisen nopeus.


Parman kehittämä PARMArappaus perustuu tehtaalla valmistettuihin pohjarapattuihin betonielementteihin ja työmaalla tehtävään värilliseen pintarappaukseen. Sisäkuori valetaan tehtaalla, ja tehtaalla sisäkuoren päälle asennetaan mineraalivillaeriste.


Lammi Kuorikivi -harkkorakenne puolestaan mahdollistaa halkeamattoman ja saumattoman julkisivun, joka voidaan pinnoittaa nopeasti ilman julkisivun kuivumisaikoja. Harkon ulkokuoren saumat sijaitsevat niin tihein välein, ettei halkeilua käytännössä synny.


Hybridituotteen kehittäminen on prosessi


Kokemukset valueristeharkon käytettävyydestä kerrostalorakentamisessa olivat heti alkuun myönteiset. Olennaiseksi eduksi nähtiin julkisivun nopea pinnoitettavuus sekä harkon ominaisuuksien varmuus työmaalla. Seuraavassa vaiheessa tuli pohdittavaksi, miten Kuorikiven hyviä julkisivuominaisuuksia voisi yhdistää betonielementtitekniikkaan. Näin käynnistyi Lammin Betonin ja Parman kaksivuotinen kehitystyö, joka on nyt johtanut valmiiseen PARMArappausblock hybridituotteeseen.


Tuotantoketjun ensimmäisessä vaiheessa Lammin Betonin tehtaalla valmistetut kuorikiviharkot toimitetaan valmistavalle betonielementtitehtaalle, jossa kuorikiviharkot ladotaan muotteihin. Tämän jälkeen kantava sisäkuori raudoitetaan ja varustellaan sekä asennetaan elementtiin suunniteltu talotekniikka; lopuksi valetaan elementtien sisäkuori.


Olennaista oli saada harkkojen 200 millimetrin modulaarinen ”mittamaailma” sopimaan yhteen suunnitellun elementtien saumajaon kanssa. Toteutuneena tavoitteena oli, että betonielementtitehtaalla voitaisiin asentaa valmiit harkot suoraan paikalleen. Perinteiseen PARMArappaus-ratkaisuun verrattuna modulaarisuuden huomioiminen onkin uuden tuotteen selkein suunnitteluvaiheessa huomioitava ero.


Mietitty ratkaisu suunnittelusta toteutukseen


Kuten perinteisissä betonielementtitoimituksissa, myös PARMArappausblock -julkisivuelementit voidaan toimittaa kohteeseen joko ”pelkkänä” tuotetoimituksena tai niin, että rappaus työmaalla sisältyy toimitukseen. Ideana kuitenkin on minimoida työmaalla tehtävien töiden osuus ja sujuvoittaa rakentamista työmaalla.


Valmis, oikein suunniteltu hybridituote on teknisiltä ominaisuuksiltaan -iskunkestävyydeltään, ääneneristävyydeltään ja säänkestävyydeltään sekä paloturvallisuudeltaan - vaatimusten mukainen. Kuorikivi-rakenteen ansiosta lopullinen työmaarappaus toteutetaan ohutrappausmenetelmällä, jossa rappauksen kokonaispaksuus on alle 10 mm.


PARMArappausblock -elementin ulkokuoren rappauksessa on noin 200 värivaihtoehtoa – aivan kuten perinteisissä PARMArappaus-julkisivuissa. Lisämahdollisuuksia antaa vähähiilisen valmistusteknologian hyödyntäminen julkisivujen ilmastovaikutusten pienentämiseksi. Molemmista tuotteissa on saatavilla vähähiilinen vaihtoehto, jossa sisäkuoren valuissa käytetään vähäpäästöisempää betonia. Lisäksi uutuustuotteen lämmöneristeeksi on saatavilla ympäristöystävällinen ja vähäpäästöisempi biomassapohjainen Inora Luonto -eriste.


Työmaalta jo ensimmäiset kokemukset


Tänä vuonna uusi hybridituote oli edennyt tuotteistusprosessinsa siihen vaiheeseen, jossa on todennettava kehittämistyön tulokset myös käytännössä. Sopivaksi pilottikohteeksi löytyi Lohjalle rakennettava kahden kuusikerroksisen asuinkerrostalon kokonaisuus, josta Merikukka-niminen rakennus valmistuu tänä vuonna ja Lime-niminen ensi vuonna. Molemmat talot urakoi rakennusliike Firmus Li&Me Oy, jolla on entuudestaan kokemusta sekä harkko- että betonielementtirakentamisesta.


”Asennettavuuden kannalta uusi hybridi vastaa täysin perinteisiä betonielementtijulkisivuja. Sitä on helppo käsitellä ja samalla se tuntuu jämäkältä, jollainen ei herkästi vaurioidu asennuksen aikana”, kertoo Firmus Li&Me Oy:n hallituksen puheenjohtaja Petri Lilja.


Lilja korostaa sitä, että toisin kuin perinteisissä ohutrappaustuotteissa, tässä tapauksessa ei tarvitse varoa elementin käsittelyä.


”Nyt on mielestäni astuttu uudelle tasolle myös harkkorakentamisen näkökulmasta. Vaikka harkkoja latoo perinteisessä harkkorakentamisessa nopeasti, betonielementti johon harkot ovat ladotut valmiiksi, on asennusnopeudeltaan vielä huomattavasti nopeampi”, Lilja toteaa.

Tuotelanseeraus FinnBuild-messuilla Betonipuisto-lavalla päivittäin


PARMArappausblock-julkisivuratkaisu on esillä Betonipuistossa Lammin Betonin osastolla 6h28. Tietoiskut uudesta julkisivuratkaisusta järjestetään Betonipuisto-lavalla päivittäin:


· tiistaina 4.10. klo 15:30–15:40

· keskiviikkona 5.10. klo 16:00–16:10

· torstaina 6.10. klo 11:30–12:00


Tervetuloa tutustumaan ohutrapattujen julkisivujen uuteen aikakauteen!

106 views0 comments

Comments


bottom of page