top of page
Search

Terve, betonirakenteinen koulu rakentuu Lahteen

Rakokiven kaupunginosaan on rakenteilla uusi monitoimitalo, jolle on asetettu korkeat tilojen joustavuus- ja sisäilmatavoitteet. Rakennusprojektin yhteydessä toteutetaan Terve betonirakenteinen koulu -kehityshanke, jonka tärkein tavoite on kehittää nykyistä parempia ja aukottomampia menetelmiä rakentamisen laadunhallinnan parantamiseksi.
Monitoimitalo tarvitsee muuntojoustavat tilat Uuden monitoimitalon käyttäjiä ovat päiväkoti, alakoulu sekä kirjasto. Samoihin tiloihin tulee myös liikuntasali, kädentaitojen tilat ja vuokrattavia kokoustiloja. Suunnittelussa on korostettu nimenomaan tilojen monitoimisuutta, joustavuutta ja avoimuutta. - Peikon DELTABEAM® mahdollistaa avoimet ja muuntojoustavat tilaratkaisut Rakokiven kaltaisessa kohteessa, kertoo Peikko Finlandin myyntijohtaja Heikki Jäämaa. Teräksisen palkin ja betonin yhdistelmä mahdollistaa pitkät jännevälit ja samalla se jättää hyvin tilaa LVIS-asennuksille. Lisäksi palkissa on sisäänrakennettu palosuojaus, eli erillistä suojausta ei työmaalla tarvitse tehdä, hän lisää.

Miten terve betonirakentaminen toteutuu DELTABEAM®-liittopalkkien osalta Rakokivessa?

- Kaikki lähtee suunnittelusta, sanoo Jäämaa ja jatkaa: Peikko on mallintanut Rakokiveen tulevat liittopalkit yhteisen pilvimallinnuksen, Model sharingin avulla. Palkkien suunnittelun kannalta on keskeistä, että lähtötiedot ovat oikeat ja riittävät. Rakennesuunnittelijoille toimitettiin tarjousasiakirjojen yhteydessä myös ohjeistus välipohjan kosteudenhallinnasta.Työmaalla on ennen valua varmistuttava oikeasta, suunnitelmien mukaisesta, betonilaadusta. Kuivumisen kannalta tärkeää on erityisesti matala vesi-sementtisuhde ja riittävän korkea lujuusluokka. Valamisen jälkeen pitää varmistaa, että kuivatuksen olosuhteet ovat riittävät. Se tarkoittaa käytännössä riittävää lämmitystä, kosteudenpoistoa sekä puhtaanapitoa. - Ennen betonin pinnoitusta työmaalla tulee mittauksin varmistaa, että alue on riittävän kuiva. Kyseinen ohje on mainittu myös Kuivaketju10-riskilistassa, Jäämaa painottaa.

Uusi Kuivaketju10-toimintamalli käytössä

Kosteudenhallinnan osalta Rakokivessä noudatetaan uutta Kuivaketju10-toimintamallia, jolla pyritään estämään kosteusvaurioiden syntyminen rakennusprosessin aikana. Toimintamalli sisältää riskilistan ja todentamisohjeen, johon on listattu kymmenen keskeisintä kosteusriskiä. Riskilistan hallinnalla voidaan välttää yli 80 % kosteusvaurioiden seurannaiskustannuksista.


Rakokiven monitoimitalo rakentuu sääsuojan alla siihen saakka kunnes lopulliset ulkopinnat ja vesikatto ovat valmiit. Sen ansiosta työmaa toimii ympäri vuoden ilman lämpötilasta tai kosteudesta huolimatta.Rakokiveen.fi-verkkosivustolla julkaistaan videoblogia, jossa alan ammattilaiset kertovat projektin etenemisestä. Julkaisut löytyvät myös sosiaalisesta mediasta aihetunnisteilla #rakokiveen ja #betonikuivuu.Kirjoittaja: Merja Piirainen Kuvat: Peikko Finland Oy Linkit: DELTABEAM® - https://www.peikko.fi/tuotteet/deltabeam/yleista/ Kuivaketju10 - http://kuivaketju10.fi/ Rakokiveen.-fi - https://www.rakokiveen.fi/


64 views0 comments

Comments


bottom of page