Asuntorakentaminen ja ennen kaikkea pientalojen rakentaminen on ollut hyvässä kasvussa viimeisen parin vuoden aikana. Tämä ei ole ihme, sillä onhan omakotitalot halutuin asumismuoto. Yleisesti omakotitalot mielletään puurakenteisiksi ja suurin osahan näin toteutetaankin, mutta kivirunkoisia taloja tehdään kasvavassa määrin. Olemme saaneet myös oikaista kivitalojen voisiko sanoa harhaanjohtavia negatiivisia mielikuvia. Kuulen monesti, että kivitalot ovat kalliita, liian suuria ja niiden rakentaminen kestää liian kauan. Lisäksi kivitalot mielletään ”kylmiksi”, eikä niitä pidetä kovinkaan ympäristöystävällisenä vaihtoehtona.
Kivitalot suunnitellaan aina asiakkaan toiveiden ja tontin asettamien vaatimusten mukaisesti. Talot voidaan toteuttaa todella monimuotoisina kohteina, joten 16-kulmainen tai kolmikerroksinen kiviomakotitalo ei ole mikään poikkeus. Tällaisien kohteiden rakentaminenhan vie aikaa millä rakenneratkaisulla tahansa. Kivitaloja toteutetaan myös perinteisinä suorakaiteen muotoisina yksitasoisina ratkaisuina. Hyvänä esimerkkinä rakentamisen ajasta juuri tällä viikolla keskustelin nelikulmaisen kivitalon rakennuttajan kanssa. Hän ei kokenut rakentamisen aikaa liian pitkäksi. Hän rakennutti keskivertoa hieman isomman (ha 180 m2) pientalon kahteen kerrokseen. Eristeharkkorungon rakentaminen kesti vesikattovalmiiksi kuusi viikkoa. Eristeharkkojen toimitusajan ollessa noin viikko tilauksesta, kivitalon rakentaminen voi ollakin nopein runkoratkaisu. Puuraaka-aineen hinnannoususta ja elementtirakentamisen pitkistä toimitusajoista johtuen moni rakentaja onkin vaihtanut runkovaihtoehdon harkkorakenteiksi ja yllättynytkin sen edullisuudesta.
Energian hinnannoususta on ollut paljon keskustelua. Teetätimme yhden talokohteen vuotuisesta sähkönkulutuksesta energiasimuloinnin eri runkovaihtoehdoilla. Tuloksina kivitalon lämmityksen ja jäähdytyksen energiankulutus oli huomattavasti verrokkejaan pienempi. Kivitalon energiankulutus oli 1600 kW vähemmän verrattuna vastaavan kokoiseen puurankarunkoon ja 5500 kW vähemmän hirsirunkoon verrattuna. Kivitalon suuri massa auttaa tasaamaan lämmönvaihteluja varaamalla itseensä lämpöä. Terminen massa myös vähentää rakennuksen viilentämisen tarvetta kesällä ja lämmityksen tarvetta talvella. Tulevilla, vielä korkeammilla sähkönhinnoilla kivitalossa asuva saa mukavasti säästöjä. Energiasäästön lisäksi kivitalon sisäilma pysyy miellyttävän tasaisen lämpimänä, vaikka Suomessa ulkolämpötilan vaihtelu voi olla suurta vuorokauden aikana.
Pientalon koko elinkaaren ympäristövaikutuksista 80–90 % kertyy käytön aikaisista päästöistä. Näistä päästöistä suurin aiheuttaja on energiankulutus. Kun otetaan huomioon viimeaikaiset parannukset kivitalojen ympäristöystävällisyydessä, kivitalojen energiatehokkuus, pitkäikäisyys ja vähäisen huollon tarve, kivitalon koko elinkaaren aikaiset päästöt eivät poikkea muista runkovaihtoehdoista. Mekin kehitimme betonituotteillemme uuden reseptin, jolla korvataan valmistuksessa käytettävää sementtiä päästöttömillä kierrätysraaka-aineilla. Sen ansiosta harkko- ja pihakivituotteemme raaka-aineiden hiilijalanjälki on nyt 30 % pienempi.
Kivitalo on yksilöllinen, energiatehokas, viihtyisä, ekologinen. Toiveiden mukainen koti.
Lakka Kivitalojen myyntipäällikkö
Jussi Kakkonen
Kuva: Lakka Kivitalot
コメント