top of page
Search

Kiinni noususuhdanteen nurkastaAikanaan 1990-luvun alussa, kun ystäväni aloittivat opiskelunsa silloisessa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa, osastonjohtajana toimiva professori toivotti uudet opiskelijat tervetulleiksi toteamalla: ”Nyt kun olette päässeet sisään korkeakouluun ja aloitatte opiskelun, maassamme vallitsee syvä lama. Mutta kun valmistutte noin puolen vuosikymmenen kuluttua, niin silloin on jälleen lama.” Tämä professorin kuivakkaa huumoria edustava kannanotto pyrki ehkä kertomaan rivien välissä jotain pohtimisen arvoista toimialastamme.


Alamme on suhdanneherkkä, mikä tarkoittaa sitä, että nousu- ja laskusuhdanteet vuorottelevat, ja mahdollisesti tiheästikin. Se puolestaan tarkoittaa, että seuraava noususuhdanne voi parhaimmillaan odottaa jo nurkan takana.


Pitkäjänteinen toimija pyrkii aina katsomaan markkinaa suhdannevaihteluiden yli. Toki aina pitää huolehtia yrityksen elinkelpoisuuden säilyttämisestä, mutta matalasuhdanteen loppuvaiheessa kannattaa harvoin enää nuukailla, mitä tulee kehittämiseen ja markkinointiponnistuksiin.


Ekonomistien tämän hetken konsensusennuste lienee se, että rakentamisen kasvu käynnistyy ensi vuoden toisella puoliskolla. Kun Betonipuisto ajoittuu lokakuulle, ajankohta saattaa olla mitä mainioin hetki käynnistää tulossa olevan suhdannekäänteen haltuunotto. Tiedetäänhän, että positiiviset tunnelmat viriävät jo kuukausia aikaisemmin kuin käänne on nähtävissä kansantalouden kirjanpidon luvuissa.


Betonipuisto toteutuu tällä kerralla alueeltaan hieman viimekertaista pienempänä. Näytteilleasettajia on kuitenkin lähes sama määrä kuin viimeksikin. Se mikä pinta-alassa menetetään, otetaan takaisin aktiivisempana otteena ja parempana pöhinänä. Tervetuloa lokakuussa paikan päälle toteamaan!


Jussi Mattila Toimitusjohtaja Betoniteollisuus ry


Kuva: Jussi Mattila

54 views0 comments

Comments


bottom of page