top of page
Search

Hei me digitalisoidutaan!



Pidimme yrityksessämme hiljattain työpajan, jossa pohdimme megatrendien kautta toimialamme kehitystä seuraavien kymmenen vuoden aikana. Mukaan pohdintoihin pyysimme oman väkemme lisäksi joukon ulkopuolisia osaajia sidosryhmistämme.


Yhdeksi suurimmista toimialaamme muuttavista ajureista ennustettiin digitalisaatiota.


Terminä digitalisaatio (ml. tekoäly, koneoppiminen ym.) on saanut runsaasti palstatilaa jo vuosien ajan. Omissa visioinneissammekin nämä asiat aiheuttivat vuolasta keskustelua. Nähtiin, että digitalisaatio, tekoäly ja data-analytiikka ohjaavat työn ja tuotannon kohti laajaa murrosta. Mullistavien teknologioiden hyökyaallon ennustettiin leviävän laajalle myös omalla toimialallamme.


Kun asioita pohtii, virtuaalitodellisuus, lisätty todellisuus, tekoäly, koneoppiminen, robotiikka ym. tarjoavat huimia, toimialallamme vielä lähes käyttämättömiä mahdollisuuksia. Tekoälyn mahdollistama teholoikka näkyi hiljattain konkreettisesti esimerkiksi siinä, kuinka nopeasti lääketeollisuus onnistui tuomaan rokotteet avuksemme koronaa vastaan. Normaalisti kymmenisen vuotta kestävä rupeama puristettiin tekoälyä ja koneoppimista apuna käyttäen alle vuoteen.


Tulevaisuudessa pystymme epäilemättä tekemään asiat paremmin ja tehokkaammin – kenties myös aivan uudella tavalla. Potentiaali on siis huikea.


Mutta mistä tämän mullistuksen sitten omalta kohdalta aloittaisi? Aihealue on suuri ja möhkälemäinen. Välimatka nykytilanteen ja aiheeseen usein liitettävien science fiction -mielikuvien välillä on kohtuullisen suuri, etenkin kun digitalisaation suurin ulottuvuus monelle meistä on yhä taskussa pullottava älypuhelin.


Uskon, että terve uteliaisuus on hyvä lähtökohta. Mitä muilla toimialoilla tapahtuu? Mitä omalla toimialallamme tapahtuu tällä saralla muualla maailmassa? Pääsisiköhän siellä käymään?


Ehkä tärkeintä on kuitenkin se, että teemme matkaa kyvykkäiden ihmisten kanssa. Vaikka kyse on teknologisesta muutoksesta, sen saavat aikaan fiksut ihmiset, joilla on halu oppia uutta ja kehittyä.


Kun huolehdimme kyvystämme digitalisoitua, huolehtikaamme siis ennen kaikkea siitä, että toimialamme näyttäytyy tulevaisuudessakin houkuttelevana parhaille osaajille. Se on lopulta paras tae sille, että saamme myös digitalisaatiosta kaiken hyödyn irti ja työpajojen visioinnit osaksi arkea.


Juho Hiltunen

Toimitusjohtaja, Lakka-konserni

54 views0 comments

Comments


bottom of page