Betoni, tai yleisemmin sementtipohjainen pintamateriaali, jätetään nykyään entistä useammin näkyviin. Logistiikkarakentamisessa tämä on aina ollut yleistä kulutuskestävyyden kannalta – erilliset pinnoitteet vaurioituvat helposti kovassa kulutuksessa. Betonipinta on yleistynyt myös arkkitehtonisissa rakennuksissa. Yksi syy on ollut jo mainittu hyvä kulutuskestävyys, mutta myös betonin terveellisyys sisäilman kannalta on tärkeä tekijä.
Lattia on rakennuksen kulutetuin rakenneosa ja siksi betonilattiakin vaatii huoltamista ja ylläpitoa pitkän elinkaaren varmistamiseksi.
Betonipinnan lujittaminen
Betonipinta on kestävä, mutta se on myös huokoinen. Onkin tärkeää lujittaa ja tiivistää pintaa sekä likaantumista, että erilaisia nesteitä vastaan. Aiemmin puhuttiin pölynsidontakäsittelyistä, mutta nykyään yleisempi termi on silikaattikäsittely. Betonipinnan lujittamisen ja tiivistämisen yleisnimi on Hard-käsittely. Useissa logistiikkarakentamisen kohteissa tämä riittää pinnan lopulliseksi käsittelyksi. Hard-käsittelyn jälkeen pinta on vähemmän pölyävä, lika ja nesteet eivät niin helposti tunkeudu betoniin ja kulutuskestävyyskin paranee jonkin verran. Käytännössä käsittelyn merkitys kulutuskestävyyteen on kuitenkin pieni BLY:n teettämän diplomityön tutkimusten mukaan. Kulutuskestävyyden parantamiseen kannattaakin käyttää muita menetelmiä – sirote- tai jopa kovabetonipintaus.
Betonipinnan suojaaminen
Hard-käsittelyllä pinta saadaan lujemmaksi ja tiiviimmäksi. Mikäli pinnalle voi joutua öljyjä, rasvoja, kemikaaleja tai muita vettä vahvempia nesteitä, tulisi Hard-käsittelyn lisäksi tehdä Seal-käsittely. Seal-käsittelyssä pintaan levitetään suoja-aine, joka tehokkaasti estää em. nesteiden tunkeutumista betoniin. Suoja-aineen valinta tulee tehdä kohteen vaatimusten pohjalta – esim. PiiMatin Obtego-tuotevalikoimassa on useita eri suojakäsittelytuotteita.
Arkkitehtonisissa kohteissa Seal-käsittely suositellaan tehtäväksi aina. Se on tärkeää arkkitehtonisen ulkonäön säilyttämiseksi, lattian puhtaanapidon helpottamiseksi ja pinnan suojaamiseksi erilaisia nesteitä vastaan. Myös näissä kohteissa voidaan käyttää eri tuotteita eri alueilla – esim. kahvilatilat vaativat tehokkaamman suojan kuin aula- tai kirjastotilat.
M1-hyväksyntä vaadittava
Kaikissa julkisissa tiloissa tulisi käytettävien lujitus- ja suoja-aineiden olla M1-hyväksyttyjä. Tämä on sisäilman kannalta tärkeä vaatimus, joka usein unohdetaan pinnan käsittelyssä – pinnoitteita valittaessa se sen sijaan muistetaan. Kannattaakin aina tarkistaa, että käytettävällä tuotteella on voimassa oleva M1-hyväksyntä.
RT-kortista lisätietoa
PiiMat Oy:n RT-kortti numero 103693 kertoo aiheesta tarkemmin ja sisältää myös infoa PiiMatin edustamista, M1-hyväksytyistä Obtego-tuotteista betonilattioiden lujittamiseen ja suojaamiseen. RT-kortti löytyy PiiMatin kotisivulta.
Kuvat ja teksti: PiiMat Oy / toimitusjohtaja Martti Matsinen
תגובות