top of page
Search

Bermanto luokittelee kiiltohiotut betonilattiat

Kiiltohiotut betonilattiat ovat yleistyneet arkkitehtonisissa lattioissa. Arkkitehdit haluavat suunnitella kulutusta kestäviä, näyttäviä ja eläviä betonilattioita tasaväristen pinnoitusten ja pintakäsittelyjen sijaan. Viime aikoina kiiltohiotut lattiat ovat lisääntyneet myös erilaisissa terminaali- ja teollisuuskohteissa. Kiiltohiotut betonilattiat tuovat merkittävästi etuja lattioiden loppukäyttäjille. Tällaisia etuja ovat mm. hyvä kulutuksenkestävyys, pitkäikäisyys, helppo puhtaanapito, esteettisyys, valoisuus, saumattomuus sekä ennen kaikkea alhaiset elinkaarikustannukset.Ongelmana kiiltohiottujen betonilattioiden tilaamisessa ja suunnittelussa on ollut se, ettei Suomessa ole mitään määritelmää siitä mitä kiiltohiottu lattia tarkoittaa. Bermanto Oy on seurannut alan kehitystä maailmalla ja ottanut myös Suomessa käyttöön kiiltohiottujen betonilattioiden luokitusjärjestelmän.

Bermannon luokitusjärjestelmä, joka pohjautuu Concrete Polishing Counsilin USA:ssa kehittämään järjestelmään, sisältää kaksi määrittelevää termiä – lattian hiontaluokka ja lattia kiillotusaste.

Betonilattian hiontaluokalla A-C määritellään kuinka paljon ja kuinka suuria runkoaineksia näkyy lopullisessa lattiapinnassa. Yksinkertaisemmassa luokassa C lattiaa hiotaan vain sen verran, että sementtiliima saadaan poistettua ja jonkin verran hienoja kiviaineksia näkyy pinnassa. Karkeimmassa luokassa A betonilattiaa hiotaan syvältä ja suuria runkoainesrakeita on näkyvissä.

Kun lattia on hiottu ulkonäöltään tavoiteltuun hiontaluokkaan, aloitetaan lattian kiillotushionta. Kiillotushionnassa ei enää poisteta merkittäviä määriä betonimassaa vaan hienommilla karkeuksilla lattiaan pyritään saamaan tilaajan toivoma kiiltoaste. Kiiltoaste määritellään numeroilla 1-4. Kevyimmässä luokassa 4 lopullinen pinta jää mattamaiseksi ja hienommassa luokassa 1 lattia on haluttaessa aivan peilikiiltävä.

Kiiltohiottujen lattioiden valinnassa tärkeä vaihe on hiontojen ja kiillotusten yhteydessä käytettävien materiaalien valinta. Yleensä jo hiontavaiheessa lattiaan lisätään impregnointiainetta, joka tekee pinnasta lujemman sekä paremmin nesteitä ja likaa hylkivän. Kiillotusvaiheen lopussa taas lattiaan lisätään suoja-aine, jonka valintaan vaikuttaa lattian lopullinen käyttötapa eli mitä aineita tai rasituksia vastaan suoja-ainetta tarvitaan. Bermannolla on käytössään saksalaisen Obtego AG:n tuotesarja, josta löytyy laaja valikoima tuotteita betonilattioiden käsittelyyn ja suojaamiseen.

Käyttövaiheessa betonilattioiden puhtaanapitoon suositellaan käytettäväksi saman tuotesarjan tuotteita. Tällöin myös lattioiden säännöllinen puhtaanapito ja ylläpitopesu tehostaa alun perin käytettyjen suoja-aineiden tehoa ja pidentää niiden käyttöikää. Lisätietoja menetelmistä, tuotteista ja referenssikohteista antaa Bermanto Oy:n tekninen neuvonta – bermanto@bermanto.fi

134 views0 comments
bottom of page