top of page
Search

Harkituin askelin kohti viimekertaistakin näyttävämpää Betonipuistoa

Updated: Aug 18, 2020


Vuoden 2018 Betonipuisto oli menestys, joka siivitti ison joukon Betoniteollisuus ry:n jäsenyrityksiä tavoittelemaan tulevan syksyn FinnBuild20-tapahtumassa vieläkin näyttävämpää toteutusta. Betonipuistosta 2020 tulee alueeltaan 50 % aiempaa suurempi ja samalla tietysti myös näyttävämpi ja vetovoimaisempi.


Koronan vuoksi tapahtuma siirretty vuodelle 2021,13.-15. huhtikuuta.Betonipuiston järjestelyjä ikävä kyllä varjostaa vallitseva koronaepidemia. Suomi on parhaillaan poikkeustilassa, jonka kesto on vielä avoin. Se tiedetään, että kesän suuret yleisötapahtumat joudutaan perumaan, mutta syksystä tuskin kukaan osaa sanoa vielä mitään varmaa. Onneksi FinnBuild osuu vasta myöhempään syksyyn, joten ”ajanotto” juoksee tällä kertaa järjestäjien puolesta.

Valoa on muutenkin nähtävissä jo tunnelin päässä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa koronatartunnat ja -kuolonuhrien määrät ovat kääntyneet voimakkaaseen laskuun. Näyttää siltä, että ainakin pahimmat skenaariot jäävät toteutumatta.

Suomessa rakennusala on toiminut koronasta huolimatta toistaiseksi melko normaalisti. Epidemiasta huolimatta sekä materiaalia että työvoimaa on ollut saatavilla kohtuullisen hyvin ja työmaat ovat edenneet lähes normaalisti. Uusiakin hankkeita laitetaan liikkeelle koko ajan.

Jos katsoo hieman etäämmälle ja ”isompaa kuvaa”, melko helposti on nähtävissä tulevaisuus, jossa sekä globaali teollisuustuotanto että maailmankauppa notkahtavat, jopa pidemmäksi aikaa. Se tietää investointituotteiden kysynnän hiipumista, mikä on Suomen kaltaiselle vientiteollisuudesta elävälle yhteiskunnalle ja sen taloudelle iso haaste. Seurauksena on enenevää työttömyyttä ja sen seurauksena yhteiskuntamme rahoituspohjan rapautuminen.

Kun virusepidemia on saatu hallintaan niin, että terveydenhuollon kapasiteetin tiedetään varmasti riittävän, poikkeusoloja aletaan asteittain purkaa. Jo sitä ennen on käynnistynyt ns. exit-suunnitelman laatiminen. Tällä tarkoitetaan toimia, joiden avulla yhteiskunnan toiminta pyritään normalisoimaan mahdollisimman tehokkaasti.

Tasavallan presidentti on käyttänyt termiä ”jälleenrakentaminen”. Termi on harvinaisen osuva, sillä rakentamiseen panostaminen on yksi perinteinen konsti yhteiskunnan elvyttämiseen. Ala työllistää paljon ja matalasuhdanteessa urakat ovat usein tilaajalle edullisia. Onkin todennäköistä, että yhteiskunta ohjaa lähitulevaisuudessa merkittävästi varoja varsinkin infrahankkeiden edistämiseen. Myös korjaushankkeiden tukeminen finanssikriisin tapaan on ollut jo esillä.

Elämme epävarmuuden aikaa. Varmaa on ainoastaan se, että matalasuhdanteen päätyttyä rakennetaan taas kuin viimeistä päivää. Mitä tulee lähitulevaisuuteen, voitaneen noudattaa edesmenneen tasavallan presidenttimme mottoa: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin." Näin rohkaisevasti totesi aikanaan Mauno Koivisto.

Jussi Mattila Toimitusjohtaja Betoniteollisuus ry

89 views0 comments
bottom of page