top of page
Search

Arkkitehtonisia lattioita betonista – Bermanto Design-lattiat


Betoni on yleistynyt lattian lopullisena pintana arkkitehtonisissa kohteissa. Tyypillisiä kohteita arkkitehtonisille lattioille ovat erilaiset aula-, näyttely- ja museotilat. Betonipinnalle jätetään nykyään myös paljon kahvila-, ravintola- ja hotellilattioita. Tuoreimpana asiakasryhmänä ovat kunnat, jotka panostavat terveelliseen, kulutusta kestävään betonilattiaan, jolle ei laiteta mitään erillisiä pinnoitteita. Tyypillisiä kohteita ovat koulut ja terveydenhuollon tilat, joissa sisäilmaongelmia on tullut paljon myös lattiamateriaalien kautta.

Perinteinen määritys ”kiiltohiottu” betonilattia ei kovin paljoa kerro lattian lopullisesta ulkonäöstä. Tästä syystä Bermanto Oy on helpottanut arkkitehtien suunnittelutyötä kehittämällä Design-lattioistaan valmiiksi viisi eri päätyyppiä ja lisäksi määrittelemällä tarkemmin betonilattian hionta- ja kiillotuskäsitttelyt.

Hionta-aste määrittelee kuinka paljon ja minkä kokoista kiviainesta näkyy lopullisessa pinnassa. Yksinkertaisimmillaan tehdään kevyt hionta, jolloin pinnassa näkyy jonkin verran hienoja kiviaineksia ja karkeimmassa päässä hiontasyvyys on sellainen, että suurimpiakin runkoaineksia näkyy lattian lopullisena pintana. Kiiltoasteella taas määrittelemme lattian kiillon - neliportainen asteikko vaihtelee mattapinnan ja täysin kiiltävän peilipinnan välillä. Bermannon Design-lattioiden kiiltoa ei tehdä kemikaaleilla vaan nimenomaan kiillotuskäsittelyillä vaihdellen viimeisten hiontalaikkojen karkeutta.

Lyhyesti kerrottuna Bermannon Design-lattiatyypit ovat: DesignBase, hiottu ja kiillotettu betonilattia; DesignTop, Design-sirotteella pinnoitettu betoni; DesignHard, kevyesti hiottu kovabetonityyppinen lattia; DesignGrind, syvähiottu kovabetonityyppinen lattia, jossa arkkitehtonisin perustein valittu runkoaines; DesignLevel, itsetasoittuvalla sementtipohjaisella tuotteella tehty lattia. Kaikki tyypit ovat betonipintaisia, hiottuja ja kiillotettuja lattioita.

Tuoreimpia referenssejä Bermannon Design-lattioista ovat Amos Rex (ks. kuva), NCC Fredriksberg, Töölön Alko, Lahden hiihtomuseo ja Länsiharjun koulu Lahdessa. Voit tutustua näiden kohteiden ratkaisuihin Betonipuistossa Bermannon osastolla.

Suunnittelupäällikkö Janne Heikkilä kertoo Design-lattiaratkaisuistamme projektien kautta Betonipuiston Tietoiskulavalla torstaina 13.10. klo 17.30 ja perjantaina 14.10. klo 14.00 – tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan.

Martti Matsinen

Tekninen johtaja

Bermanto Oy

Uutinen on julkaistu alunperin Bermanto omilla www-sivuilla

499 views0 comments
bottom of page