top of page
Search

Miksi investoida Suomen teollisuuteen >20% liikevaihdosta vuodessa?


Lujabetoni investoi vuoden 2018 aikana yli 20% liikevaihdostaan Suomeen. Vuoden aikana investoidaan laajasti betonituotantokapasiteettimme kasvattamiseen ja tehostamiseen: Järvenpään megatehtaan rakentamiseen elementtimarkkinaa palvelemaan, uuteen mobiilitehtaaseen valmisbetonituotannossa, Kärsämäen tehtaan betoniasemaan, Kärsämäen elementtituotantokapasiteetin laajentamiseen, Hämeenlinnan hormielementtituotannon laajentamiseen sekä moniin pienempiin kohteisiin. Kaikkinensa nämä investoinnit vievät noin 30 miljoonaa euroa Suomessa ja ulkomailla vielä useamman miljoonan tämän lisäksi.

Moni on kysynyt minulta, eikö meitä pelota suhdanteen mahdollinen nopea kääntyminen investointien suhteen. Ei pelota, vaikka ei sellainen tietysti koskaan ole mukava asia.

Uskomme vahvasti Suomen kaupungistumisen jatkuvan kasvukeskuksissa ja kaupunkimaisen asumistavan yleistymiseen näissä. Tämä tarkoittaa kerrostaloja, korkeitakin sellaisia, jotka sijaitsevat hyvien joukkoliikenneratkaisujen ääressä: käytännössä kiskojen saavutettavissa. Vaikka suhdanteet heiluttavat varmasti kerrostalomarkkinaakin, uskomme tämän pysyvän pitkällä aikavälillä vahvana peruskysynnän moottorina maamme rakentamisessa. Samoin uskomme kivitalojen pitävän pintansa kerrostaloissa huippusuosittuna vaihtoehtona, vaikka puukerrostalorakentamista on yritetty tuoda Suomeen jo vuosia kuin narulla käärmettä pyssyyn työntämällä.

Olemme panostaneet myös omaan tuotekehitykseemme merkittävästi ja tuoneet markkinoille välipohjarakentamista merkittävästi tehostavan tuotteen, Luja-Superlaatan. Tässä välipohjassa on useita teknisiä etuja vallitsevaan ontelolaattarakentamiseen verrattuna, sekä lisäarvona kaikki välipohjan talotekniikka laattaan sisäänrakennettuna jo tehtaalla. Eikä siinä kaikki – meillä on takataskussa vielä julkistamaton, leveään Superlaattaan perustuva tuoteuutuus, jonka uskomme mullistavan koko kerrostalorakentamisen. Palataan tähän vielä tämän vuoden puolella J

Uskomme myös suomalaisen työn kilpailukykyyn. Emme pidä realistisena betonielementtien tuontia Suomen rajojen ulkopuolelta kuin pienessä määrin ja erikoistarpeisiin. Uusia tuotteitamme ei käsityksemme mukaan pysty edes järkevästi tuomaan rajojen yli erilaisista kuljetusrajoitteista johtuen. Uskomme löytävämme jatkossakin omia, osaavia työntekijöitä Lujabetonin meininkiin mukaan. Tämänkin johdosta näemme investoinnit suomalaiseen teollisuuteen järkevinä sijoituksina.

Pelottaako siis investoida 30 miljoonaa euroa Suomeen? Ei pelota, mutta toki vähän jännittää. Jännitystä helpottaa se, että pitkän historiamme ja vakavaraisuutemme johdosta pystymme rahoittamaan investoinnit suoraan kassarahoituksella. Samalla toivomme, että pystymme tuomaan kivisten kerrostalojen valmistukseen huiman kehitysloikan investointiemme avulla. Ja toki toivomme, että hvyä suhdanne jatkuu ja antaa tukea investoinneillemme.

Mikko Isotalo

Kirjoittaja on Lujabetoni Oy toimitusjohtaja

46 views0 comments
bottom of page