top of page
Search

Yhä useampi kerros- ja rivitalo nousee Lammi Kuorikivestä®

Updated: Aug 9, 2022Lammi Kuorikivi®-valueristeharkko lanseerattiin Betonipuistossa syksyn 2018 FinnBuild-messuilla. Nyt lähes neljä vuotta lanseerauksen jälkeen tuote on vakiinnuttanut asemaansa markkinoilla. Yhä useammassa kerros- ja rivitalohankkeessa on päädytty toteuttamaan runko harkkorakenteisena. Lammi Harkot saa työmaalle viikossa, mikä pitää aikataulut ja kustannukset kurissa.


Useilla kerros- ja rivitalotyömailla on tänäkin vuonna jouduttu muokkaamaan suunnitelmia venyvien aikataulujen takia. Muuttunut maailmantilanne on tuonut omat lisähaasteensa, kun saatavuusongelmat ovat venyttäneet monien rakennustarvikkeiden toimitusaikoja. Pitkät toimitusajat ja toimeton työmaa käyvät rakentajalle kalliiksi – varsinkin jos hankkeelle on saatu jo rakennuslupa. Edellä kuvattu tilanne on tullut tutuksi Lammin Betonin myyntipäällikkö Akseli Mattilalle. ”Pystymme toimittamaan harkot työmaalle noin viikon kuluessa tilauksesta. Tämä toimitusaika pitää jatkossakin, sillä olemme kysynnän kasvaessa lisänneet tietoisesti tuotantoa”, Mattila kertoo.Mattilan mukaan monella rakennusliikkeellä on ollut matkan varrella turhia ennakkoluuloja ja vanhentuneita käsityksiä harkkorakentamisesta. Kelkka on kuitenkin aina kääntynyt heti ensimmäisen kohteen valmistuttua. ”Harkkorakentaminen on työmaalla käsityövaltaisempaa, mutta siihen löytyy kumppaniverkostomme kautta osaavat aliurakoitsijat. Isona etuna tällä hetkellä on se, että työmaa päästään aloittamaan heti.”, Mattila muistuttaa. Ahtailla tonteilla ehdoton etu on myös se, ettei työmaalle tarvita isoa nosturia ja välivarastoa. Lammin harkkotuotteita voidaan käyttää paitsi ulkoseinissä, myös kantavissa tai huoneiston välisissä seinissä. Ulkoseinien LL400 ja KK400 -eristeharkot korvaavat perinteiset sandwich- tai sisäkuorielementit. Kantaviin väliseiniin sopivat 150-300 mm:n muottiharkot. ”Valuharkot ladotaan ja valetaan työmaalla. Harkko toimii muottina ja loppurakenne vastaa saumatonta paikallavalurakennetta”, Mattila selvittää.Asiakastyytyväisyys lisää kiinnostusta


Pinnoitusvalmiin ulkoseinän kustannusarvio liikkuu noin 140–160 eurossa seinäneliöltä. Summa sisältää materiaali- ja työkustannukset. Harkkorakentamisen uusin innovaatio Lammi Kuorikivi® lanseerattiin vuonna 2018 ja sen suosio on kasvanut rakentajien parissa voimakkaasti. ”Harkkorakentaminen kasvattaa nyt suosiotaan etenkin kaupunkien keskustoissa, missä tontit ovat ahtaita ja kohteisiin halutaan yksilöllisiä ratkaisuja. Harkoilla nuo asiakastoiveet ovat toteutettavissa helpommin ja edullisemmin kuin erikoismittaisilla elementeillä”, Mattila selvittää. Asukkailta harkkotalo kerää kiitosta hyvästä äänieristyksestä sekä sisälämpötilan tasaisuudesta. Harkkotalo on talvella lämmin ja pysyy kesällä kauemmin miellyttävän viileänä. ”Ensimmäisen harkkokohteen jälkeen käytännössä jokainen rakennusliike on käyttänyt harkkoja jatkossakin”, Mattila toteaa.


Huomasimme Kuorikiven edut ja uskoimme näiden kivien soveltuvan myös tähän kerrostaloon.Ja valinta oli oikea. Hyvin olisi voitu tehdä pari kerrosta lisääkin. Tuotteen kantavuus riittää kyllä. Harkkojen latominen on helppoa – jostain syystä sitä joskus ihan turhaan pelätään. Kuorikivi painaa noin 25 kiloa ja yksi mies voi latoa 300–350 kiveä päivässä. Kiven rakenteen ansiosta betonointi on helppoa. Kuorikivessä käytettävä EPS-eriste kestää kosteutta hyvin, eli rakennusaikaiset sateet eivät haittaa, eivätkä aiheuta myöhemmin ilmaantuvia kosteusongelmia. Harkkorakentaminen on joustavaa, sillä se mahdollistaa muutoksia ja viilauksia vielä rakennusvaiheessakin, mikä saattaa usein olla tarpeenkin. Perinteiset harkot ovat edelleen hyvä rakennusmateriaali, mutta Lammin Kuorikivellä voidaan nyt toteuttaa myös korkeampia kerrostaloja kuin ennen.


Petri Lilja, Firmus Li&Me Oy, rakennuskohteena 5-kerroksinen kerrostalo LohjallaKuvat: Lammin Betoni Oy

Tuotanto: Lammin Betoni Oy


95 views0 comments

Comments


bottom of page