top of page
Search

Lakan raskasbetoniharkko sairaaloiden sädehoitotiloihin


Innovatiivinen, säteilyltä suojaava raskasbetoniharkko on erinomainen yläpohja- ja seinärakenteisiin. Case referenssikohteena on Jyväskylään valmistunut sairaala Nova.


Lakan harkko on muottiin valettua raskasbetonia, jonka säteilysuojaominaisuudet perustuvat tavallista suurempaan kuivatiheyteen. Kun valmisbetoniin tiheys on noin 2 300 kilogrammaa kuutiometriä kohden, on raskasbetoniharkolla vastaava lukema 3 800.


Raskasbetoneiden tiheys saavutetaan käyttämällä raskaita luonnollisia aggregaatteja, kuten bariumsulfaattia, magnetiittia tai valmistettuja aggregaatteja, esimerkiksi rautaa. Lakan harkoissa on käytetty Lkab Mineralin Kiirunan kaivoksilla valmistamaa MagnaDense-rautamalmituotetta, jonka ominaistiheys ylittää 5 000 kilogrammaa kuutiometriä kohden. Joensuun tehtaalla MagnaDensea on aikaisemmin käytetty nostureiden vastapainokappaleiden valmistuksessa. Harkkojen raaka-ainereseptiikka on sama kuin nostureiden vastapainoissa, mutta tuotekoneella teräsmuotteihin puristetut harkot ovat huomattavasti kuivempia, ja myös niiden massan raekoko on pienempi ja rakenne tiheämpi kuin muottiin valettavassa valmiissa raskasbetonissa.


Sairaala Novan sädehoitoyksikön 330 neliön kokonaispinta-ala jakautuu kolmeen bunkkeriin. Sen lisäksi, että suuri tiheys suojaa hyvin säteilyltä, se mahdollistaa myös ohuemmat rakenteet, jolloin huonetilaa saadaan lisää. Sädehoitotilojen kantavien seinien rakenne on metrin paksuisen raskasbetonimuurin ja 30-60 senttimetrin säteilysuojaharkkoseinän yhdistelmä. Väliseinissä raskasbetoniharkkoseinän paksuus on maksimissaan 75 senttiä. Tavallisesta betonista valettuna rakenne olisi kaksi kertaa paksumpi.


Harkossa on monia hyviä puolia. Ne valmistetaan valvotuissa olosuhteissa sarjatuotantona, mikä takaa mittatarkkuuden ja tasalaatuisuuden. Teollisesti valmistettuina raskasbetoniharkkojen betonimassan vesimäärä saadaan optimoitua. Harkkorakenteen lopullinen kuivumisaika on huomattavasti lyhyempi kuin paikallavaletun raskasbetoniseinän. Ympäripontatun harkon koko on 150x200x150 millimetriä ja paino yli 17 kiloa. Harkot muurataan ohutsaumalaastilla. Säteilysuojarakenteissa vierekkäiset harkkosaumat limitetään, jotta kokonaissuoja saadaan optimoitua mahdollisimman korkeaksi. Ponttien aaltomainen muoto on suunniteltu niin, että harkkojen saumat estävät säteilyä tehokkaasti. Suuren tiheyden ansiosta harkko soveltuu erinomaisesti myös lämpöenergiaa varastoiviin rakenteisiin ja ääneneristysseiniin.


Ympäriponttaus nopeuttaa muurausta ja tukevoittaa rakennetta. Pontit toimivat muurauksen ohjurina ja piilosauman ansiosta seinään ei jää näkyviä laastisaumoja. Tärkeää onkin etenkin muurareilta saatu positiivinen palaute: Sujuvaa muurata ja lyhyt kuivumisaika.


Lakka Rakennustuotteet Oy

Tuotepäällikkö Jukka Hurri


Kuva: Lakka Rakennustuotteet


58 views0 comments

Comments


bottom of page