top of page
Search

Terve talo – mistä syntyy turvallinen, terveellinen ja laadukas asuintila?


Lammin betoniharkkojen laatu ja turvallisuus varmistetaan jo tuotteen suunnittelupöydällä ja valmistusta suunniteltaessa. Tuotekehityksessä harkkoihin valitaan parhaat mahdolliset, testatut raaka-aineet ja harkoista suunnitellaan täysin yhteensopivat tuoteperheet.

– Tutkimme paljon omaa reseptiikkaa. Harkon raaka-aineet ovat periaatteessa hyvin yksinkertaiset: vesi + sora + sementti. Laadukkaista raaka-aineista valmistetut harkot ovat turvallisia käyttää. Jokaisella harkkovalmistajalla on oma reseptinsä ja yksilölliset harkkonsa, Lammi-Kivitalojen markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen kertoo.

Ennen kuin uusi tuote tuodaan markkinoille, se käy läpi kattavat alkutestaukset, jotka tehdään ensin tehtaalla ja sen jälkeen ulkopuolisessa testilaitoksessa. Ollakseen laadukkaita harkkojen täytyy olla mittatarkkoja, yhteensopivia tuoteperheen muiden tuotteiden, kuten kulma- ja päätykappaleiden, kanssa sekä helppoja asentaa työmaalla. Lisäksi niistä täytyy olla helppo suunnitella erilaisia kokonaisuuksia.

– Haluamme olla kivirakentamisen suunnannäyttäjä ja tuotekehityksen edelläkävijä. Meillä on omat suunnittelu- ja mitoitusohjeet, ja annamme valmiit taulukkomitoitusohjeet harkkoseinien kuorman kestävyydestä. Pyrimme myös kaikin tavoin helpottamaan kivitalosuunnittelijan työtä, koska hyvä suunnittelu varmistaa osaltaan talojen laadukkaan toteuttamisen.

”Kivi on rakennusmateriaalina turvallinen valinta nyt ja tulevaisuudessa. Se on luontaisesti tiivis ja tasalämpöinen. Massiivinen kiviseinä pitää talon lämpötilan miellyttävänä ja tasaisena niin kesäkuumilla kuin kovilla talvipakkasillakin. Kivimateriaali on myös paloturvallinen, eikä se lahoa tai homehdu.”

Laatua ja energiatehokkuutta valvotaan myös kaksivaiheisilla tiiviysmittauksilla, joista ensimmäinen tehdään, kun runko on rakennettu. Tuolloin on mahdollista vielä paikantaa ja korjata mahdolliset vuotokohdat. Yleensä niitä ovat huonosti tiivistetyt läpiviennit tai esimerkiksi ovien ja seinän huolimattomasti toteutetut liitoskohdat. Kun mahdolliset vuotokohdat on korjattu ja talo viimeistelty, tehdään toinen mittaus ja talolle annetaan lopullinen tiiviystulos.

Kivitalo on myös ympäristöystävällinen ja taloudellisesti pitkällä tähtäimellä kannattava valinta, koska talon energiankulutus on yleisesti hyvin vähäistä. Massiivisten kiviseinärakenteiden ansiosta talo on myös hiljainen, sillä seinät eristävät loistavasti talon ulkopuoliset äänet. Turvallinen, kestävä ja laadukas rakenne sekä oikeanlainen ilmanvaihto tekevät kivitalosta terveellisen kodin asua ja elää.

Kivitalossa on hyvä hengittää

Lammin kaikki tuotteet ovat saaneet M1-tunnuksen eli parhaan mahdollisen sisäilmaluokituksen.

Harkot ovat turvallinen rakennusmateriaali, sillä ne eivät sisällä lainkaan orgaanisia aineita. Ne eivät siis reagoi kosteusvaurion sattuessa homehtumalla.

Kun kodin runko on rakennettu, on hyvä pitää korkeat laatu- ja turvallisuuskriteerit myös kodin pintamateriaaleja valittaessa. Tällä varmistetaan, että kodissa on varmasti päästötön ja puhdas sisäilma. M1-luokitus on hyvä tarkistaa muun muassa lattiamateriaaleista, maaleista ja kiinteistä kalusteista.

Turvallisuus on meille tärkeää

Lammi on systemaattisesti edistänyt ja valvonut työntekijöidensä turvallisia työolosuhteita.

– Olemme ensimmäinen alan yritys Suomessa, joka on päässyt nollatapaturmatavoitteeseen. Turvallisen työpaikan lisäksi pyrimme siihen, että tuotteita on turvallista käyttää työmaalla ja että myös lopputulos eli harkoista rakennettu koti on turvallinen ja terveellinen asua. Tämä on meille suuri ylpeyden aihe ja yksi yrityksen keskeisiä arvoja, Markus Inkiläinen summaa.

Kaikilla Lammin harkko- ja pihatuotteilla on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä avainlippumerkki. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Lammin omalla tehtaalla Lammilla, Hämeenlinnassa. Kotimaisuus, paikallinen tekeminen ja ihmisläheisyys ovat keskiössä kaikessa toiminnassamme. Meille on sydämen asia tarjota asiakkaillemme Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja harkko- ja pihatuotteita, joiden laatu, vahvuus ja tarkkuus on aina ensiluokkaista.

Kuvat: Paula Osenius

Tuotanto: Mediaextra Oy ja Lammin Betoni Oy

Alkuperäisjulkaisu Lammi Koti-lehdessä 2018

219 views0 comments
bottom of page