top of page
Search

Esivalmistus selättää sääriskit


Tammikuu on tuonut talven myös Etelä-Suomeen. Monella työmaalla päivät ovat alkaneet lumitöillä, mutta toisaalta on huokaistu myös helpotuksesta, kun sadekelit ovat vaihtuneet edes hetkeksi kuiviin pakkaspäiviin.

Meikäläisillä työmailla on toki totuttu vaihteleviin ja koviin sääoloihin, mutta viime syksyn ja alkutalven kelit ovat olleet monessa kohtaa poikkeuksellisia. Kuvaavaa on, että jopa Lapissa säät ovat vaihdelleet parin päivän sisällä tulipalopakkasista suojakeleihin.

Viivästykset käyvät kalliiksi

Nopeasti ja usein rajustikin vaihtuvat sääolot tuovat luonnollisesti omat haasteensa myös työmaille. Kun varmalta näyttäneet pakkaspäivät vaihtuvat yhdessä yössä tuuleksi ja vesisateeksi, on esimerkiksi riittävästä kosteussuojauksesta huolehtiminen haasteellista. Lisäkiusana on vielä marraskuusta helmikuulle kestävä hämärän aika.

Nopeasti vaihtuvat kelit voivat hidastaa myös monia kriittisiä työvaiheita, jos säälle altteimmat tehtävät osuvat keskelle todella surkeita sääoloja. Samalla lisääntyvät myös laatu- ja aikatauluriskit. Nykyaikainen rakennustyömaa on tarkasti aikataulutettu logistinen palapeli, jossa yhden palasen viivästyminen voi aiheuttaa yllättävää harmia jossain muualla.

Esivalmistus on toimiva vaihtoehto

Meillä Parmassa on jo vuosien ajan kehitetty ratkaisuja, joilla parannetaan rakentamisen laatua, nopeutta ja kustannustehokkuutta. Esimerkiksi kelpaavat Parman tekniikkatuotteet, joissa talotekniikka on integroitu valmiiksi elementteihin. Valmiiksi seinäelementteihin jo Parman tehtaalla asennetut ikkunat ovat puolestaan osoittautuneet erittäin toimiviksi ratkaisuiksi korkean rakentamisen kohteissa.

Esivalmistustuotteidemme kantavana ideana on viedä hankalat ja sääoloista riippuvat työvaiheet tehdastiloihin, jolloin voidaan varmistaa niiden toimivuus ja tasalaatuisuus. On päivänselvää, että esimerkiksi ilmastointiputkien tai ikkunoiden asennukset sujuvat paremmin ja laadukkaammin kuivissa ja lämpimissä tehdashalleissa kuin räntäsateen ja tuulen keskellä työmaalla.

Esivalmistuksen osalta ollaan rakennusteollisuudessa vielä alkutaipaleella. Me Parmassa kuitenkin uskomme, että sen suosio tulee lähivuosina kasvamaan selkeästi. Laadun ja kustannustehokkuuden ohella se on myös selkein tapa selättää rakentamiseen liittyvät sää- ja kosteusriskit. Ilmastonmuutoksen edetessä ne tuskin tästä helpottavat.

Tommi Suominen

Kirjoittaja on Parman yksikönpäällikkö Teksti on aiemmin julkaistu myös Parman www-sivuilla

46 views0 comments
bottom of page